Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Συνεχείς βομβαρδισμοί από θάλασσα και ξηρά.

Μέχρι στιγμής (Τετάρτη πρωί) η βροχή έχει σταματήσει όλες τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Πολεμικά πλοία και τεθωρακισμένα έχουν κυκλώσει τη Γάζα και βομβαρδίζουν από όλες τις πλευρές. Στη βόρεια πλευρά σκοτώσανε σήμερα έναν γιατρό και όλη η ιατρική ομάδα τραυματίστηκε άσχημα.

Read more...

Ρουκέτες σήμερα το ξημερώματα έφθασαν στα περίχωρα της Μπερ Σεβά

Σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης, ενόσω οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να σφυροκοπούν ασταμάτητα τις παράκτιες περιοχές, 12 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατάφεραν να φθάσουν σε στόχους στην πόλη Μπερ Σεβά. Σίγουρα επλήγη ένα άδειο κτήριο, ενώ οι περισσότερες από τις ρουκέτες χτύπησαν τα προάστια της πόλης. Ρουκέτες συνεχίζουν σήμερα να πλήττουν Ισραηλινές κωμοπόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μετέδωσαν το πρωί ότι μία ρουκέτα έπεσε σε προαύλιο παιδικού σταθμού που δεν είχε παιδιά, ενώ σε άλλη περίπτωση μετέδωσαν ότι 34 άτομα έπαθαν "σόκ"...
Είναι η πρώτη φορά που παλαιστινιακές ρουκέτες φθάνουν σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι αυτός ήταν σημαντικός σκοπός για την Χαμάς εδώ και μήνες. Την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνουν οι "Ταξιαρχίες Al Qassam" της Χαμάς.
Άλλες 12 ρουκέτες προσγειώθηκαν τα ξημερώματα Τετάρτης στην έρημο της δυτικής Νεγκέβ και γύρω από την πόλη Ασκελόν. Υπήρξε ένας μόνο ελαφρά τραυματίας.

Read more...

Αντίσταση 2009 χωρίς ανακωχή!

Read more...

Ειρωνεία από το Ισραήλ προς την παγκόσμια κοινότητα

Ο Εβραίος Dan Gillerman είναι πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρόεδρος του Βρετανο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και σημαντικό μέλος του Διεθνούς Εμπορικού επιμελητηρίου. Διορίστηκε συντονιστής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την πρωθυπουργό του Ισραήλ Tzipi Livni, αμέσως πριν ξεκινήσουν οι εναέριοι βομβαρδισμοί το Σάββατο, στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ για την επιτυχία των στόχων του Ισραήλ, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Δεν ξερω πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος, αλλά αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει τη συμπαράσταση και την υποστήριξη, ακόμη και την έγκριση πολλών κρατών".
"Δεν είδαμε δραματικές εκκλήσεις ξένων ηγετών, αλλά μόνο τις αναμενόμενες γενικόλογες συστάσεις για ηρεμία και κατάπαυση του πυρός".
"Ακομα και στον ΟΗΕ δε δεν είδα κανέναν να μας καταδικάσει... Εάν δεν συμβεί κάποιο πολύ δραματικό γεγονός, όπως κάποιο τυφλό χτύπημα που θα σκοτώσει πολύ μεγάλο αριθμό αμάχων, τότε θα έχουμε όλο το χρόνο με το μέρος μας για να κάνουμε ότι έχουμε να κάνουμε."
! (Πηγή: The Jerusalem Post)

Read more...

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Διεμβολισμός πλοίου από Ισραηλινούς

Ενα μικρό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές στην Λωρίδα της Γάζας, διεμβολίστηκε από ισραηλινό πολεμικό πλοίο, που κατάφερε με αυτό τον τρόπο να σταματήσει την πορεία του. Το πλοίο με το όνομα «Dignity» είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Λάρνακα.
Οι Ισραηλινοί απαιτούν από το πλοίο να επιστρέψει στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τα απαιτούμενα καύσιμα. Ο διεμβολισμός έγινε σε διεθνή ύδατα...

Read more...

Κύμα προσφύγων προς την Αίγυπτο

Καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών αμάχων, εκατοντάδες Παλαιστινίων προσπάθησαν να διαφύγουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο τη Δευτέρα πρωί σπάζοντας τα σύνορα μαζικά. Οι τοπικές πηγές ανέφεραν ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι κατόρθωσαν να συντρίψουν τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στη διέλευση συνόρων και πέρασαν έτσι στα γειτονικά εδάφη.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στηρίξει την ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα, και το λιμό των Παλαιστίνιων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, και συνεχίζουν να αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου (που είναι και η μόνη έξοδος της Γάζας εκτός από το Ισραήλ).
Οι αιγυπτιακές αρχές είπαν ότι θα επέτρεπαν σε 20 μόνο τραυματισμένους Παλαιστίνιους να περάσουν στην Αίγυπτο για να τους παρασχεθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο el-Arish. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι αυτή η "γενναιόδωρη προσφορά" αποτελεί προσβολή, καθώς πάνω από 1400 Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πληγωμένοι στα παλαιστινιακά νοσοκομεία και δεν μπορούν να έχουν καμία περίθαλψη λόγω έλλειψης ιατρικού υλικού. Η ισραηλινή πολιορκία έχει αποτρέψει την εισαγωγή φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα για τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας όλα τα νοσοκομεία της Γάζας απροετοίμαστα να περιθάλψουν τους τόσους πολλούς τραυματίες των τελευταίων ημερών. (Η εικόνα είναι από τα σύνορα στη Ράφα, χθες Δευτέρα)

Read more...

Φωτογραφική ενημέρωση από τα γεγονότα της 29ης Δεκεμβρίου


Οικογένεια Παλαιστινίων τρέχει να ξεφύγει από τα καιγόμενα κτήρια, μετά από πυραυλική επίθεση του Ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας.


Ένας φυλακισμένος Παλαιστίνιος φυγαδεύεται τραυματίας από τις Παλαιστινιακές φυλακές της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Saraya) με τη βοήθεια συνανθρώπων του, μετά από πυραυλική επίθεση που δέχτηκε το κτίριο.


Παλαιστίνιος διαδηλωτλης, πετά πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τα επεισόδια που έγιναν στην διαδήλωση ενάντια στην επίθεση των Ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.


Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές προστατευόμενοι πίσω από οδόφραγμα κατά τα επεισόδια της ίδιας διαδήλωσης.


Κόσμος συγκεντρωμένος γύρω από κατεστραμένο Τέμενος, μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό στην Τζαμάλα, βόρεια Λωρίδα της Γάζας.


Φυλακισμένος Παλαιστίνιος φωνάζει για βοήθεια καθώς είναι παγιδευμένος στα συντρίμμια του κτηρίου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Saraya) μετά από πυραυλική επίθεση που δέχτηκε το κτίριο στην πόλη της Γάζας.


Καπνοί αμέσως μετά το χτύπημα στην κεντρική Διοίκηση Ασφαλείας της Χαμάς.


Άμαχοι τρέχουν να γλυτώσουν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στον προφυγικό καταυλισμό της Τζαμάλα στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας.


Ένα από τα παιδιά του Διοικητή της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, Ταβίκ Τζαμπέρ κλαίει στην κηδεία του πατέρα του στην Γάζα χθές. Από την οικογένειά του δεν έμεινε κανείς. Στην ίδια επίθεση άλλα επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Read more...

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Υποκρισία από την ελληνική κυβέρνηση

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου."
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να καταδικάσει επίσημα και απερίφραστα την Ισραηλινή τρομοκρατία. Η σιωπή είναι συνενοχή στο συντελούμενο έγκλημα. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων, προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.
Σε άλλο σημείο η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: "Η χώρα μας θα είναι παρούσα κυρίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο και θα προσφέρει βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εκεχειρία, κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικός διάδρομος." Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εκφράζει με αυτή τη δήλωση ακριβώς την πρόταση του Ισραήλ που λέει: Καμία ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν το επιτρέψουμε εμείς. Κατά συνέπεια η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Αποφεύγει ακόμη και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.

Read more...

Διαδηλώσεις σήμερα στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Μαδρίτη: Εκατοντάδες διαδηλωτές με συνθήματα για την απελευθέρωση της Γάζας



Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες Τούρκοι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην πλατεία Τακσίμ. Κυριάρχησαν τα αντισιωνιστικά συνθήματα.




Λονδίνο: Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και Βρετανοί μουσουλμάνοι μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ με βασικό σύνθημα "Ισραήλ - κράτος τρομοκράτης".

Read more...

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Το Ισραήλ απαγορεύει την διέλευση των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας

Το "Κέντρο για τη Διάδοση των Δικαιωμάτων" προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι στα πρόθυρα μιας πολύ μεγαλύτερης έκτασης ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω της απόλυτης ισραηλινής πολιορκίας. Η πολιορκία έχει γίνει πρόσφατα πολύ αυστηρότερη δεδομένου μάλιστα ότι το Ισραήλ έφραξε δεκαπέντε φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και ιατρικά υλικά από την είσοδο της παράκτιας περιοχής.
Το κέντρο πρόσθεσε ότι εκατοντάδες ασθενών αντιμετωπίζουν άμεσα το θάνατο και ότι αυτή η πολιορκία οδηγεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Επίσης, το Κέντρο ανέφερε ότι η σιωπή και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας καθώς και της αραβικής κοινότητας, δίνουν στο Ισραήλ το πράσινο φως για να κόψει όλες τις ανθρωπιστικές προμήθειες και τα καύσιμα, εμποδίζοντας σημαντικά την εργασία των Ηνωμένων Εθνών (του οργανισμού UNRWA) και όλων των άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στη Γάζα.

Read more...

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Άμεση απελευθέρωση του Ahmad Saadat και όλων των πολιτικών κρατουμένων


Την Τρίτη 25 του Νοεμβρίου του 2008, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν ορίσει τη δίκη και καταδίκη του Ahmad Saadat, του Παλαιστίνιου αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του "Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης". Αυτή η δίκη, είναι ένα τσίρκο που παραβιάζει όλα τα κριτήρια της διεθνούς νομιμότητας όπως τις συμφωνίες της Γενεύης. Απουσιάζει κάθε είδους νομιμότητα! Με αυτόν τον ελιγμό, το Ισραήλ προσπαθεί να νομιμοποιήσει στα μάτια του κόσμου την τακτική του να απαγάγει και να φυλακίζει αυθαίρετα τους Παλαιστίνιους ηγέτες που παλεύουν ενάντια στη στρατιωτική κατάληψη της γης τους. Εν τω μεταξύ οι ισραηλινοί στρατιωτικοί διαπράττουν κάθε είδους στρατιωτικών εγκλημάτων και δολοφονίες εναντίον αμάχων πολιτών και παιδιών, εντούτοις κανείς ποτέ δεν έχει τιμωρηθεί από τα Διεθνή Δικαστήρια. Η Διεθνής Κοινότητα είναι δυστυχώς τυφλή όταν πρόκειται για το Ισραήλ...

Read more...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Το Ισραήλ παραβιάζει την εκεχειρία πυροβολώντας αμάχους

Τουλάχιστον τρεις ισραηλινές παραβιάσεις της φρέσκιας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μέσω Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή της την Πέμπτη καθώς μονάδες του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων και αγροτών.
Palestininian Information Center

Read more...

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Παλαιστίνη: Σύμβολο αντίστασης για όλο τον κόσμο

Η Ιντιφάντα, ο ηρωικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού ενάντια σε ένα από τα πιο ιμπεριαλιστικά κράτη του κόσμου, το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, είναι αγώνας για λευτεριά και ανεξαρτησία. Είναι ένας αγώνας δίκαιος που μπαίνει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ένας αγώνας σύμβολο για τους λαούς της περιοχής. Η νίκη της Ιντιφάντα θα είναι νίκη για όλα τα έθνη που μάχονται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του Σιωνισμού. Για αυτό και είναι ο πρώτος στόχος στα σχέδια γκετοποίησης και αφανισμού των Παλαιστίνιων που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προωθούν. Για αυτό η φωνή της Ιντιφάντα ενώνεται με όλα τα κινήματα αντίστασης , φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να ενεργοποιήσει φωνές που διαφοροποιούνται και κινήσεις αντιρρησιών στην κατοχή, στο συνεχή αποκλεισμό, καθώς και πρωτοβουλίες ενάντια στο Τείχος μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.Οι τελευταίες προσπάθειες να «κλείσει» η υπόθεση της Παλαιστίνης κάνουν σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ τόσο τη στήριξη και την έκφραση της μαζικής αλληλεγγύης προς την Ιντιφάντα όσο και την προβολή των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού για καμία κατοχή, ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 67, επαναπατρισμό των προσφύγων, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων. 3.000.000 περίπου Παλαιστίνιοι/ες ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας, απαγόρευσης της κυκλοφορίας, συνεχούς απειλής επίθεσης, 3.334 Παλαιστίνιοι/ες δολοφονήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πάνω από 53.000 τραυματίστηκαν από τις οποίες 10.000 ήταν παιδιά, 1 στους 5 Παλαιστίνιους/ες που δολοφονείται είναι παιδί. Το 1 στα 4 παιδιά είναι ηλικίας κάτω από 12 χρόνων, 28.000 Παλαιστίνιοι/ες έχουν συλληφθεί από τον Σεπτέμβρη του 2000. 8.000 είναι σήμερα φυλακισμένοι από τους οποίους οι 1.000 περίπου κρατούνται χωρίς καμία κατηγορία και 3.700 δεν έχουν περάσει από δίκη, το 20% του πληθυσμού έχει κρατηθεί ή φυλακιστεί αυθαίρετα τουλάχιστον μία φορά,μόνο το έτος 2002, 12.737 Παλαιστίνιοι/ες, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, ενώ πλέον ο μέσος όρος κατεδάφισης σπιτιών φτάνει τα 74 ανά μήνα, με επιπτώσεις για περίπου 2.273 ανθρώπους, η ανεργία φτάνει το 65% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (2 δολάρια τη μέρα), το 50% των νοικοκυριών εξαρτάται από την καθημερινή συνδρομή τροφής, το 30% των παιδιών κάτω των 5 χρόνων πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Εδώ και εξήντα χρόνια η Παλαιστίνη αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο της σιωνιστικής βαρβαρότητας και θηριωδίας από τη μια, της ελπίδας, της αντίσταση και των ηρωικών αγώνων από την άλλη.

Read more...

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Νάκμπα: Η αρχή των δεινών του Παλαιστινιακού λαού

8 Μαϊου 1948: 60 χρόνια από τη Νάκμπα

Για το Ισραήλ, η 8η Μαρτίου είναι επέτειος γιορτής: ο «Πόλεμος της Ανεξαρτησίας» και η ίδρυση του νέου κράτους. Για τους παλαιστίνιους είναι η Νάκμπα (η Καταστροφή): η απώλεια της πατρίδας και ο ξεριζωμός των μισών της κατοίκων. Μέσα σε έξι μήνες 800.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, 531 χωριά και 11 αστικά κέντρα καταστράφηκαν. Από τον Δεκέμβριο του 1947 ώς τον Ιανουάριο του 1949 έχουν καταμετρηθεί 31 σφαγές. Αυτό είναι το ένοχο μυστικό του Ισραήλ: η ληξιαρχική πράξη γέννησής του ήταν ταυτοχρόνως η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Παλαιστίνης.

Ο θάνατός σου, η ζωή μου – κυριολεκτικά. Για πολλές δεκαετίες η Νάκμπα ήταν ταμπού, εξαιτίας σκοπιμοτήτων – ή των τύψεων της διεθνούς κοινότητας για το Ολοκαύτωμα. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι τον μύθο της γέννησης του Ισραήλ ανέτρεψαν ισραηλινοί ιστορικοί – μια ένδειξη ότι, παρά το καθεστώς μόνιμης «επιστράτευσης», η χώρα διαθέτει δημοκρατικά αντανακλαστικά. Στη δεκαετία του ’80, το κίνημα των «νέων ιστορικών», ερευνώντας τα ισραηλινά αρχεία, αφηγήθηκε για πρώτη φορά τη Νάκμπα.

Η Νάκμπα λοιπόν συνέβη, αν και ο όρος αφήνει αναπάντητα το «ποιος» και το «πώς».

Επρόκειτο για παράπλευρη ζημιά, απόρροια μιας πολεμικής σύγκρουσης, όπως λέει ο εκ των νέων ιστορικών Μπένι Μόρις, ή για «οικειοθελή αποχώρηση» των παλαιστινίων, όπως επί δεκαετίες προπαγάνδιζε η επίσημη ισραηλινή ιστοριογραφία; Υπάρχει και τρίτη, εμπεριστατωμένη, άποψη. Το 2006, ο ισραηλινός Ιλάν Παπέ εξέδωσε το βιβλίο «Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης» («The Ethnic Cleancing of Palestine»), πληρώνοντας με αυτοεξορία τις γενναίες απόψεις του: η Νάκμπα δεν ήταν επακόλουθο των συνθηκών του πολέμου, αλλά το αποτέλεσμα σχεδίου εθνοκάθαρσης, το οποίο οι εβραίοι ετοίμαζαν επί δεκαετίες!

Σύμφωνα με τον Παπέ, στις 10 Μαρτίου του 1948, στο Τελ Αβίβ, «μια ομάδα από 11 βετεράνους σιωνιστές ηγέτες και νέους αξιωματικούς έβαλαν τις τελικές πινελιές στο από πολλού προετοιμαζόμενο σχέδιο εθνοκάθαρσης των παλαιστινίων. Το ίδιο απόγευμα δόθηκαν οι διαταγές στις μονάδες: εκφοβισμός σε μεγάλη κλίμακα, πολιορκία και βομβαρδισμός χωριών και πληθυσμιακών κέντρων, εμπρησμός σπιτιών, περιουσιών και αγαθών. Απελάσεις, κατεδαφίσεις, ναρκοθέτηση των ερειπίων, ώστε να αποτραπεί τελεσίδικα κάθε επιστροφή». Η κωδική ονομασία ήταν «Σχέδιο Dalet», δηλαδή Δέλτα..

Το μυστικό αυτό κρύβει μέσα του ένα άλλο: επί 60 χρόνια, το Ισραήλ κατάφερε να κρύψει τη Νάκμπα αλλάζοντας τα τοπωνύμια και τη γεωγραφία της Παλαιστίνης και χρησιμοποιώντας την αρχαιολογία για την ανακάλυψη ενός απώτατου εβραϊκού παρελθόντος. Χτίζοντας νέους οικισμούς πάνω σε παλιούς, ηλικίας χιλίων ετών. Κι ακόμα, για να σκεπάσει τα ίχνη τους, δημιουργώντας από πάνω... δάση - εθνικούς δρυμούς και πάρκα αναψυχής όπου η οικογένεια διασκεδάζει αμέριμνη τα Σαββατοκύριακα.

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ακτιβιστές επισκέπτονται τους τόπους του εγκλήματος και τοποθετούν ταμπέλες με τα παλιά ονόματα των οικισμών. Στο προσκύνημα συμμετέχει και μια σπουδαία ισραηλινή οργάνωση, η Zochrot. Zochrot σημαίνει «θυμάμαι».

60 χρόνια μετά, ποιο μπορεί να είναι το νόημα του zochrot; Στη θέση των παλαιστινιακών χωριών έχουν δημιουργηθεί εβραϊκά, και μια νέα χώρα με αξιομνημόνευτα επιτεύγματα – η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Τι πρέπει να γίνει; Για τον Παπέ, η μνήμη είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσει κανείς το παλαιστινιακό ζήτημα. Όσο το Ισραήλ δεν λύνει τους λογαριασμούς του με την αλήθεια, τα γεγονότα του ’48 θα στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον του.

Υπάρχει κι ένα τελευταίο, όχι τόσο κρυφό, μυστικό. Η συζήτηση στο Ισραήλ, άλλοτε δημοσίως και άλλοτε συγκαλυμμένα, περιστρέφεται γύρω από την άρση του «δημογραφικού προβλήματος». Γύρω από τη φοβία, δηλαδή, ότι η γεννητικότητα των μουσουλμάνων θα καταστήσει τους εβραίους μειοψηφία στο ίδιο τους το κράτος. Έτσι, 60 χρόνια μετά επανέρχεται το σενάριο της «μεταφοράς». Οικειοθελώς ή με το ζόρι; Όπως το 1948...

Read more...