Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ήχησαν οι σειρήνες στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, "Συμπαγές Μολύβι", κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες στην περιοχή ήχησαν στις 11:20 (τοπική ώρα), ακριβώς τη στιγμή που στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ξεκίνησαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε ότι οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας στερούνται ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο, αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε και ο πόλεμος και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες, ενώ αργότερα το βράδυ θα μεταδοθεί τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε.

"Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο", δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν στην σημερινή του ανακοίνωση, τόνισε ότι ο κάτοικοι τη Γάζας στερούνται των ακόμη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε τον βαθύτατο προβληματισμό του για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την ισραηλινή επιδρομή, δεν συζητούνται τα αίτια του πολέμου, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις επιπτώσεις της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στην περιοχή.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν, κάλεσε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ενώ ζήτησε και από τη Χαμάς, να σεβαστεί το νόμο και να τερματίσει τη βία. Επίσης έκανε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό για ενότητα. "Η ποσότητα και η ποιότητα των ανθρωπιστικών προμηθειών που φτάνουν στη Γάζα, είναι ανεπαρκείς, η οικονομική και δραστηριότητα και η ανοικοδόμηση έχουν παραλύσει" δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, μόνο τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης εισέρχονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση σε υλικά για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους, αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες, έχει αυξηθεί το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι περιορισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Read more...

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ανοίγει το πέρασμα για ασθενείς...

Προκειμένου να επιτρέψει σε 500 παλαιστίνιους ασθενείς να μεταβούν σε νοσοκομεία του Καϊρου, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση άνοιξε σήμερα το μεθοριακό της πέρασμα στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά έως αύριο, Πέμπτη.
Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω της αυξανόμενης αμφισβήτησης για τα σχέδια της Αιγύπτου να κατασκευάσει ένα ενισχυμένο ατσαλένιο τείχος κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας. Άλλη μία επιβεβαίωση του Σιωνιστικού ρόλου της Αιγύπτου. Σε δηλώσεις του στο επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της χώρας του να ενισχύσει τα σύνορα της για να "προασπίσει την εθνική της ασφάλεια". Επίσης παλαιστίνιοι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα μπορούν να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Read more...