Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δεν σταματά τους εποικισμούς το Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ τον πολιτική εποικισμού. Όπως έγινε γνωστό οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν την κατασκευή άλλων 100 εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση των Παλαιστινίων.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπο Ερεκάτ, που δήλωσε για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Όταν λέμε ειρήνη ή εποικισμοί, φαίνεται ότι προτιμά τους εποικισμούς".

Read more...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Προκλήσεις του Ισραήλ και επιθετικές ενέργειες

Σε συναγερμό βρίσκεται οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ, φοβούμενες νέο ξέσπασμα βίας στην πόλη από παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Για αυτό τον λόγο έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.500 αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί, έχοντας ως αποστολή να επιβάλουν την τάξη. Επίσης για τέταρτη ημέρα ισχύει η απαγόρευση της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν από την Παρασκευή 5 Μαρτίου όταν βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 15 αστυνομικοί.
Το αλλαζονικό θράσσος των Ισραηλινών για την οικοδόμηση επιπλέον 1.600 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ήταν αυτό που πυροδότησε όχι μόνο την ένταση τοπικά, αλλά δημιούργησε και τη σοβαρότερη αμερικανοϊσραηλινή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τις προκλήσεις των Ισραηλινών αναμένεται να ξεσπάσουν πολύ έντονες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους. Ακόμη και η Ουασιγκτον αντιδρά έντονα. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης, όπου καταστέλλει βίαια διαδηλώσεις.

Read more...