Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οι διεθνείς φονιάδες αιματοκύλησαν την ανθρωπιστική αποστολή

Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί και στους 36 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας σε "κρίσιμη" κατάσταση, από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή "στολίσκος της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως μετέδωσε το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα.

"Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τον πρέσβη Ισραηλινός 'Αλι Γιάχια, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του.

Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010", που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τέλος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίθεση.

"Είναι πολύ λυπηρές οι εξελίξεις. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ο οποίος έκανε εισβολή", δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Στην περίπτωση αυτή", τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης " επρόκειτο για ένα στολίσκο, φιλειρηνικό, με προμήθειες όπως φαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και δεν υπήρχε λόγος κανένας να υπάρξει αυτή η βία εκ μέρους του Ισραήλ".

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο «στολίσκος της ελευθερίας», μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.


Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, και στη Θεσσαλονίκη, στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα.

Οι διοργανωτές καλούν όλους τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στις διαδηλώσεις για να καταδικάσουν "την πειρατική-εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του 'Στόλου της Ελευθερίας', που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα".

Η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" δημιουργήθηκε για να μεταφέρει, με σκάφη, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Τουρκία: "Παραβίαση του διεθνούς δικαίου"

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που βρισκόταν στη Βραζιλία μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Αντ' αυτού πηγαίνει στη Νέα Υόρκη.

Διακόπτοντας την επίσκεψή του στη Χιλή, επιστρέφει σήμερα και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί του τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι "το Ισραήλ έδειξε για άλλη μια φορά ότι στοχεύει τους άοπλους και δεν δίνει σημασία στην ανθρώπινη ζωή και τις ειρηνικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζουμε έντονα την απάνθρωπη αυτή πρακτική του Ισραήλ". Υπογραμμίζονται, δε, τα εξής: "Το λυπηρό αυτό γεγονός που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα και συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες που δεν θα μπορούν να βελτιωθούν στις διμερείς μας σχέσεις. Εκτός από τις ενέργειες της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ, η έντονη καταδίκη του απαράδεκτου αυτού γεγονότος γνωστοποιήθηκε και στον πρεσβευτή που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις. Όποια και να είναι η δικαιολογία, είναι απαράδεκτες τέτοιες κινήσεις εναντίον άοπλων που πραγματοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες".

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου άρχισε από τις ένδεκα το πρωί να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για διαμαρτυρία εναντίον του Ισραήλ.

Από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το γενικό προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η συγκέντρωση του κόσμου στην πλατεία συνεχίζεται.

Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν σε και σε άλλα σημεία της Τουρκίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβευτική κατοικία του Ισραήλ στην Άγκυρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ κάλεσε τον τουρκικό λαό σε ψυχραιμία, ζητώντας "να μην υπάρξει αντίδραση εναντίον των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας".



ΠΓΔΜ Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αποχώρησε εσπευσμένα από περιφερειακή διάσκεψη στην πόλη Μπίτολα, μετά την επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Γάζα

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, αποχώρησε από περιφερειακή διάσκεψη σχετικά με τη σημασία ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν, το πρωί, στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, μετά την είδηση για την επίθεση στον διεθνή στολίσκο, που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο Τούρκων ακτιβιστών.

Ο κ. Γκιονούλ αναχώρησε εσπευσμένα για την Τουρκία.

Στη διάσκεψη αυτή, στην πόλη Μπίτολα, μετέχουν ακόμη οι υπουργοί και υφυπουργοί Άμυνας της Σλοβενίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στο Ισραήλ, Πέρο Αβίροβιτς, εκλήθη, σήμερα, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για ενημέρωση, έπειτα από πληροφορίες για συμμετοχή ακτιβιστών από την ΠΓΔΜ, σε πλοίο του στολίσκου που μετέφερε εφόδια στη Γάζα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των ακτιβιστών από την ΠΓΔΜ.


Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε "συγκλονισμένη" από την έφοδο του ισραηλινού στρατού.

"Έχω συγκλονιστεί από τις πληροφορίες που αναφέρουν πως μια ανθρωπιστική αποστολή δέχτηκε επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, ενώ η νηοπομπή προσέγγιζε τις ακτές της Γάζας", δήλωσε η Νάβι Πιλάι.

Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι "ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση".

«Η παρούσα κατάσταση στερεί αυτό που είναι απαραίτητο στο λαό προκειμένου να ζει μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή", είπε προσθέτοντας παράλληλα: "Καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή "πλήρους έρευνας" των ισραηλινών αρχών για τις συνθήκες της αιματηρής επιδρομής εναντίον του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ "πλήρη έρευνα για τις συνθήκες" αυτής της επιδρομής , δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η Κάθριν Αστον επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση "η πολιτική αποκλεισμού της Γάζας παραμένει απαράδεκτη και μη εποικοδομητική" και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού και το "άμεσο και άνευ όρων" άνοιγμα της Γάζας στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων.

Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε από την πλευρά του τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.

Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

"Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης", δήλωσε ο Αμρ Μούσα προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας" αποτελεί "νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη".

"Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)", δήλωσε ο Αμρ Μούσα.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας".

"Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι "βαθύτατα συγκλονισμένος" από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, εκτιμώντας ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας".

"Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Στολίσκου της Ειρήνης με προορισμό τη Γάζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γάλλου υπουργού.

"Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες", παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.

Ο γάλλος υπουργός ζήτησε "να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος" και ευχήθηκε να "αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος".

Το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι.

Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας "Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη".

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε "το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας".

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, αποκαλώντας την μία "κίνηση τρέλας", που θα βάλει φωτιά στην περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.

Παράλληλα, πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του Λιβάνου που συμμετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάνι Σουλεϊμάν.

"Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του", τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου IRIB.


Τι λέει το Ισραήλ

Η ισραηλινή επιδρομή έδωσε τη χαριστική βολή στις προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει τον αποκλεισμό επί της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, αποφεύγοντας παράλληλα τη διεθνή κατακραυγή. "Θα υπάρξει μεγάλο σκάνδαλο, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν κατηγόρησε τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Γάζα, στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και το βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Σέιχ Ράεντ Σάλαχ, εξέχων ιερωμένος της αραβικής κοινότητας του βορείου Ισραήλ περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου δήλωσε πως δεν γνωρίζει "ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ" οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα.

"Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

"Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις", υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

"Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία", είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι "κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ".

"Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά. Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία", προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Read more...