Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα τρόμου στη Γάζα

Χριστούγεννα τρόμου και βίας περνούν οι "ζωντανοί νεκροί" της Λωρίδας της Γάζας. Από νωρίς το Σάββατο οι Ισραηλινοί τρομοκράτες έχουν ξεκινήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κεντρικά σημεία της αποκλεισμένης Γάζας και έχει διακοπεί και το ρεύμα καθώς βομβαρδίστηκε και ένας ηλεκτρικός σταθμός. Οι βομβαρδισμοί έχουν ξεκινήσει σε καθημερινή βάση από τις 18 Δεκεμβρίου με αρκετούς νεκρούς για τους οποίους το Ισραήλ ανακοινώνει ότι όταν σκοτώθηκαν ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν πυραύλους... Σε αυτό το κλίμα τρόμου περνά Χριστούγεννα η μαρτυρική και ηρωική Γάζα. Οι βομβαρδισμοί αυτές τις ημέρες γίνονται για να σπάσει το ηθικό των ανθρώπων.

Read more...

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινή επίθεση σε διαδηλωτές

Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίες την Παρασκευή στη Δυτική Ραμάλα. Πολλοί ακτιβιστές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από την Ισραηλινή αστυνομία όταν διαδήλωναν ειρηνικά, όπως κάθε εβδομάδα, έξω από τα τείχη στην περιοχή Μπιλιν. Οι ακτιβιστές από πάρα πολλές οργανώσεις συγκεντρώνονται σε εβδομαδιαία βάση έξω από τα τείχη σε ένδειξη συμπαράστασης στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους και διαμαρτυρίας για το τείχος του αίσχους. Η συγκέντρωση της Παρασκευής χτυπήθηκε απρόκλητα με αποτέλεσμα πολλά άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Συλλήψεις δεν έγιναν γιατί ήταν ειρηνική.

Read more...

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ελευθερία


21 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο κάλεσαν την διεθνή κοινότητα να κάνει κινήσεις για να αρθεί άμεσα και άνευ όρων η πολιορκία της Γάζας. Οι οργανώσεις με κοινή έκθεσή τους που δημοσίευσαν την Τετάρτη, αναφέρουν ότι τα "μέτρα χαλάρωσης" της πολιορκίας που επικαλείται ότι παίρνει το Ισραήλ, δεν έχουν συμβάλλει σε τίποτε απολύτως στην βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλες, καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι ακόμα δεν είναι δυνατόν ούτε να περάσουν προϊόντα, αλλά ούτε και να βγουν από την πολιορκημένη Γάζα.

Read more...

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχωράει με τα σχέδια του για την ανέγερση 1.300 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ...!
Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει το Ισραήλ να αναστείλει την εποικιστική δραστηριότητα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κράουλι άσκησε κριτική στην ανακοίνωση την Δευτέρα λέγοντας ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν τα σχέδια για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε μια περιοχή που προορίζουν για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Το Ισραήλ σχεδιάζει να επεκτείνει τον οικισμό Χαρ Χόμα κατά 978 διαμερίσματα και να χτίσει άλλα 320 νέα διαμερίσματα στον οικισμό Ραμότ. Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ανακοινώθηκε, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Στην ετήσια συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου των εβραϊκών ομοσπονδιών της Βορείου Αμερικής που πραγματοποιείται στην Νέα Ορλεάνη, ο κύριος Νετανιάχου προέτρεψε τους Παλαιστινίους να παρατήσουν τους όρους και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Read more...

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αεροπορική επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας

Αεροπορική επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά F-16. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό που έγινε στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Το Ισραήλ λέει ότι έκανε την επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στελεχών της Χαμάς. Στην πραγματικότητα ήταν μία επίθεση τρομοκρατικού χαρακτήρα σε περιοχή που κατοικούν στελέχη της Χαμάς.

Read more...

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Συμπαράσταση στον αγώνα του χωριού Νάμπι Σάλεχ


Το Αν Νάμπι Σάλεχ είναι ένα από τα παλαιστινιακά χωριά της Δυτικής Όχθης που αγωνίζονται ενάντια στην κατάσχεση της γης τους από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή από το παράνομο Τείχος. Έχει κάπου 500 κατοίκους και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ραμάλα, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο 465. Παρά τη δικαστική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2009, που αναγνώρισε τα δικαιώματα στη γη του χωριού, Ισραηλινοί έποικοι από τον εποικισμό στο Χαλαμίς (Νέβε Ζουφ), προσπαθούν να αρπάξουν τη γη αυτή που βρίσκεται πέρα από τον αυτοκινητόδρομο, σε μια από τις πολλές επεκτάσεις του εποικισμού, από την εγκαθίδρυσή του το 1977. Στις 9 Ιανουαρίου, εκατοντάδες ελαιόδεντρα του χωριού καταστράφηκαν.
Οι κάτοικοι του χωριού, με την υποστήριξη Ισραηλινών και διεθνών ακτιβιστών πραγματοποιούν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που καταστέλλονται άγρια. Με γκλομπς, κανόνι νερού, που πετάει κάποιο αγνώστου σύστασης υγρό, αλλά και με δακρυγόνα που εκτοξεύονται από όπλο καθώς και «πλαστικές» σφαίρες (μεταλλικές με λαστιχένια επικάλυψη) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής προσπαθούν να εμποδίσουν τους κατοίκους του χωριού να προσεγγίσουν τη γη και την πηγή νερού τους. Χρήση πραγματικών πυρών έχει επίσης αναφερθεί. Κάποιες φορές οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν σε σπίτια και τα καταλαμβάνουν. Άλλες φορές εκτοξεύουν τα δακρυγόνα κατευθείαν πάνω στους διαδηλωτές με κίνδυνο να τους σκοτώσουν. Κάποιες φορές τα δακρυγόνα προκαλούν πυρκαγιές στην περιοχή.

Read more...

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες και προκαλούν οι Ισραηλινοί

Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ειρηνευτική προσπάθεια και όλη τη διεθνή κοινότητα οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν την κατασκευή οικισμών από για εποίκους στη Δυτική Όχθη. Το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύει η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε πρόσφατα να τιναχτεί στον αέρα.

Η κάμερα του αμερικανικού δικτύου CNN "συνέλαβε" μπουλντόζες, φορτηγά που μετέφεραν οικοδομικά υλικά και άλλα να οδεύουν στους οικισμούς Revava και Ariel.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν οι Εβραίοι έποικοι επανεκκινήσουν την αυθαίρετη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ είπε πως "οφείλουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην ειρήνη και τη συνέχιση του εποικισμού".

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον Αμπάς να μην αποχωρήσει από τις συνομιλίες και "να πορευθούν μαζί το δρόμο της ειρήνης". Απίστευτο θράσος! Και βέβαια οι Ισραηλινοί θα τους κατηγορούν σε κάθε περίπτωση για πολεμικές προκλήσεις...

Read more...

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ υποχείριο των Σιωνιστών

Read more...

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αποστολή γυναικών με βοήθεια για τη Γάζα ξεκίνησε από Λίβανο

Πλοία μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από την Τρίπολη του Λιβάνου, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Το πλήρωμα αποτελείται μόνο από γυναίκες. Στo Saint Mariam θα επιβαίνουν καλόγριες από τις ΗΠΑ, μια τραγουδίστρια από τον Λίβανο, δικηγόροι γιατροί, δημοσιογράφοι: όλες γυναίκες. Πρόκειται για γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Τουλάχιστον δέκα Αμερικανίδες θα βρίσκονται πάνω στα δύο πλοία. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το πλοίο Saint Mariam και το Naji Alali, τα οποία αναμενόταν να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Τρίπολης έως το βράδυ της Κυριακής, είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιήσουν την αποστολή πολλές εβδομάδες νωρίτερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Ισραήλ προσπάθησε να σταματήσει την αποστολή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε, πάντως, το "πράσινο φως" για την αναχώρηση των πλοίων. Πρώτος τους σταθμός θα είναι η Κύπρος. Το Ισραήλ εξέφρασε ανησυχίες ότι τα πλοία θα μεταφέρουν οπλισμό στη Γάζα. Η απεσταλμένη του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει "απαραίτητα μέτρα", στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, για να σταματήσει το πλοίο. Ωστόσο, η γυναίκα που διοργάνωσε την αποστολή, η Σαμάρ Αλ-Χατζ δηλώνει ότι σκοπός της αποστολής είναι ανθρωπιστικός: "Στόχος μας είναι να φτάσουμε στη Γάζα" δηλώνει. Το πλοίο μεταφέρει ιατρικά σύνεργα και φάρμακα.

Read more...

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σκηνοθετημένο το video των Ισραηλινών.

Το video που έδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ, στο οποίο φαίνονταν ότι έγιναν συμπλοκές κατά την επίθεσή τους στο πλοίο Mavi Marmara της ειρηνευτικής αποστολής για τη Γάζα, αποδεικνύεται ότι είναι πλαστό. Η Mossad στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την δολοφονική της επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής, σκηνοθέτησε ένα video που κυκλοφόρησε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, στο οποίο φαίνονταν ότι συνάντησε αντίσταση. Μάλιστα υπήρχε το ερώτημα γιατί καθυστέρησε να το δώσει στη δημοσιότητα αφού υπήρχε... Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο ψεύδος, δεν τα μεταδίδει κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Η ενημέρωση που έχουν οι πολίτες της Δύσης, είναι η ενημέρωση που επιθυμεί το Ισραήλ.


Read more...

Η επίθεση των Ισραηλινών στο πλοίο Mavi Marmara

Παρά την προσπάθεια των Ισραηλινών να εξαφανίσουν όλα τα video που κατέγραφαν εικόνες της αιματηρής επέμβασής τους, αυτό το video πέρασε.

Read more...

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

"Διαδεδομένα και Συστηματικά" βασανιστήρια των Ισραηλινών στρατιωτών σε φυλακισμένα παιδιά

Τα συστηματικά βασανιστήρια σε παιδιά της Παλαιστίνης από τον Ισραηλινό στρατό, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα με έκθεσή του, το ίδρυμα "Defence For Children International" για άλλη μια χρονιά. Η έκθεση κάθε χρόνο καταγράφει εκατοντάδες μαρτυρίες και περιστατικά απάνθρωπων βασανιστηρίων που συνεχίζουν να διαπράττονται συστηματικά στα παιδιά που συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Περίπου 700 παιδιά από τα παλαιστινιακά εδάφη κάθε χρόνο συλλαμβάνονται, ανακρίνονται και καταδικάζονται σύμφωνα με τις εκβιαστικές ομολογίες τους. Στην συστηματική απογραφή των περιστατικών, υπάρχουν πλήρη στοιχεία και ηλικίες των θυμάτων. Πολλά παιδιά υπογράφουν ομολογία στα εβραϊκά μετά από απειλές βιασμού, συνήθως με σπασμένα κόκαλα και μύτες. Καταγράφονται ξυλοδαρμοί με καρέκλες, με σιδερολοστούς και άλλα αντικείμενα σε πάνω από 550 (δεμένα με χειροπέδες) αγόρια τα οποία έχουν εξεταστεί από επιτροπές γιατρών. Τα παιδιά που συλλαμβάνονται, κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άθλια κρατητήρια χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο ή με τους γονείς τους. Η έκθεση είναι 150 σελίδων και κατατέθηκε στην επιτροπή ενάντια στα βασανιστήρια των Ηνωμένων Εθνών.

Read more...

Η μεταχείριση των Παλαιστινίων σαν ποντίκια από τους Ισραηλινούς κατακτητές


Read more...

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κατελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες το Rachel Corrie

Το πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν από την Ιρλανδία με ανθρωπιστική βοήθεια προς το λιμάνι της Γάζας κατελήφθη ύστερα από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, σήμερα το πρωί σε ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και μετά από αναχαίτιση από πολεμικά πλοία. Το πλήρωμα και οι επιβάτες του δεν προέβαλλαν αντίσταση και οδηγήθηκε σε λιμάνι του Ισραήλ. Επρόκειτο για μία καθαρά πειρατική ενέργεια, που και αυτή πέρασε χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα (πλην Τουρκίας). Ακόμη και η Ιρλανδία, δεν αντέδρασε.
Το Ισραήλ έκανε λόγο για "δικαίωμα στην αυτοάμυνα": "Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα ιρανικό λιμάνι στη Γάζα" ήταν η θρασύτατη ανακοίνωση. Βεβαίως ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοάμυνα, καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και αποτελεί πολιορκία ξένου εδάφους και επιχείρηση εθνοκάθαρσης. Η Λωρίδα της Γάζας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ.

Read more...

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Πλώρη για Γάζα από ιρλανδικό πλοίο

Αποφασισμένοι να επιστρέψουν στη Γάζα δηλώνουν οι ακτιβιστές του «Στόλου της Ελευθερίας» ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού. Ήδη η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ανοίγει προσωρινά ένα από τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος στα έξι πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.
Έτερο πλοίο (το ένατο του στόλου) ξεκίνησε με καθυστέρηση από την Ιρλανδία και δεν είχε προλάβει να φθάσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα της επιδρομής, τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπλεε ακόμη κοντά στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Γκρέτα Μπερλίν, εκπρόσωπο του Κινήματος Ελευθερώστε τη Γάζα, «το συγκεκριμένο πλοίο τώρα κατευθύνεται προς τη Γάζα και θα επιχειρήσει να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό».Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Μ. Μαγκουάιρ, ο πρώην βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντένις Χαλιντέι και ο Ιρλανδός γερουσιαστής Μαρκ Ντέιλι. Αναμένεται να προστεθεί ένα δεύτερο που μεταφέρει γύρω στους 35 επιβάτες. Τα δύο πλοία θα φθάσουν στην περιοχή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Read more...

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οι διεθνείς φονιάδες αιματοκύλησαν την ανθρωπιστική αποστολή

Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί και στους 36 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας σε "κρίσιμη" κατάσταση, από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή "στολίσκος της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως μετέδωσε το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα.

"Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τον πρέσβη Ισραηλινός 'Αλι Γιάχια, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του.

Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010", που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τέλος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίθεση.

"Είναι πολύ λυπηρές οι εξελίξεις. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ο οποίος έκανε εισβολή", δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Στην περίπτωση αυτή", τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης " επρόκειτο για ένα στολίσκο, φιλειρηνικό, με προμήθειες όπως φαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και δεν υπήρχε λόγος κανένας να υπάρξει αυτή η βία εκ μέρους του Ισραήλ".

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο «στολίσκος της ελευθερίας», μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.


Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, και στη Θεσσαλονίκη, στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα.

Οι διοργανωτές καλούν όλους τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στις διαδηλώσεις για να καταδικάσουν "την πειρατική-εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του 'Στόλου της Ελευθερίας', που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα".

Η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" δημιουργήθηκε για να μεταφέρει, με σκάφη, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Τουρκία: "Παραβίαση του διεθνούς δικαίου"

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που βρισκόταν στη Βραζιλία μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Αντ' αυτού πηγαίνει στη Νέα Υόρκη.

Διακόπτοντας την επίσκεψή του στη Χιλή, επιστρέφει σήμερα και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί του τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι "το Ισραήλ έδειξε για άλλη μια φορά ότι στοχεύει τους άοπλους και δεν δίνει σημασία στην ανθρώπινη ζωή και τις ειρηνικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζουμε έντονα την απάνθρωπη αυτή πρακτική του Ισραήλ". Υπογραμμίζονται, δε, τα εξής: "Το λυπηρό αυτό γεγονός που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα και συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες που δεν θα μπορούν να βελτιωθούν στις διμερείς μας σχέσεις. Εκτός από τις ενέργειες της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ, η έντονη καταδίκη του απαράδεκτου αυτού γεγονότος γνωστοποιήθηκε και στον πρεσβευτή που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις. Όποια και να είναι η δικαιολογία, είναι απαράδεκτες τέτοιες κινήσεις εναντίον άοπλων που πραγματοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες".

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου άρχισε από τις ένδεκα το πρωί να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για διαμαρτυρία εναντίον του Ισραήλ.

Από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το γενικό προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η συγκέντρωση του κόσμου στην πλατεία συνεχίζεται.

Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν σε και σε άλλα σημεία της Τουρκίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβευτική κατοικία του Ισραήλ στην Άγκυρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ κάλεσε τον τουρκικό λαό σε ψυχραιμία, ζητώντας "να μην υπάρξει αντίδραση εναντίον των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας".



ΠΓΔΜ Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αποχώρησε εσπευσμένα από περιφερειακή διάσκεψη στην πόλη Μπίτολα, μετά την επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Γάζα

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, αποχώρησε από περιφερειακή διάσκεψη σχετικά με τη σημασία ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν, το πρωί, στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, μετά την είδηση για την επίθεση στον διεθνή στολίσκο, που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο Τούρκων ακτιβιστών.

Ο κ. Γκιονούλ αναχώρησε εσπευσμένα για την Τουρκία.

Στη διάσκεψη αυτή, στην πόλη Μπίτολα, μετέχουν ακόμη οι υπουργοί και υφυπουργοί Άμυνας της Σλοβενίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στο Ισραήλ, Πέρο Αβίροβιτς, εκλήθη, σήμερα, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για ενημέρωση, έπειτα από πληροφορίες για συμμετοχή ακτιβιστών από την ΠΓΔΜ, σε πλοίο του στολίσκου που μετέφερε εφόδια στη Γάζα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των ακτιβιστών από την ΠΓΔΜ.


Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε "συγκλονισμένη" από την έφοδο του ισραηλινού στρατού.

"Έχω συγκλονιστεί από τις πληροφορίες που αναφέρουν πως μια ανθρωπιστική αποστολή δέχτηκε επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, ενώ η νηοπομπή προσέγγιζε τις ακτές της Γάζας", δήλωσε η Νάβι Πιλάι.

Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι "ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση".

«Η παρούσα κατάσταση στερεί αυτό που είναι απαραίτητο στο λαό προκειμένου να ζει μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή", είπε προσθέτοντας παράλληλα: "Καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή "πλήρους έρευνας" των ισραηλινών αρχών για τις συνθήκες της αιματηρής επιδρομής εναντίον του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ "πλήρη έρευνα για τις συνθήκες" αυτής της επιδρομής , δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η Κάθριν Αστον επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση "η πολιτική αποκλεισμού της Γάζας παραμένει απαράδεκτη και μη εποικοδομητική" και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού και το "άμεσο και άνευ όρων" άνοιγμα της Γάζας στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων.

Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε από την πλευρά του τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.

Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

"Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης", δήλωσε ο Αμρ Μούσα προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας" αποτελεί "νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη".

"Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)", δήλωσε ο Αμρ Μούσα.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας".

"Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι "βαθύτατα συγκλονισμένος" από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, εκτιμώντας ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας".

"Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Στολίσκου της Ειρήνης με προορισμό τη Γάζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γάλλου υπουργού.

"Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες", παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.

Ο γάλλος υπουργός ζήτησε "να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος" και ευχήθηκε να "αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος".

Το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι.

Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας "Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη".

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε "το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας".

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, αποκαλώντας την μία "κίνηση τρέλας", που θα βάλει φωτιά στην περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.

Παράλληλα, πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του Λιβάνου που συμμετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάνι Σουλεϊμάν.

"Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του", τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου IRIB.


Τι λέει το Ισραήλ

Η ισραηλινή επιδρομή έδωσε τη χαριστική βολή στις προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει τον αποκλεισμό επί της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, αποφεύγοντας παράλληλα τη διεθνή κατακραυγή. "Θα υπάρξει μεγάλο σκάνδαλο, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν κατηγόρησε τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Γάζα, στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και το βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Σέιχ Ράεντ Σάλαχ, εξέχων ιερωμένος της αραβικής κοινότητας του βορείου Ισραήλ περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου δήλωσε πως δεν γνωρίζει "ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ" οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα.

"Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

"Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις", υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

"Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία", είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι "κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ".

"Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά. Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία", προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Read more...

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ενα καράβι για τη Γάζα: Μεγάλη συναυλία!


Μ' ΕΝΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΛΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ν' ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 9 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων, σε όλη τη χώρα, για στήριξη της αποστολής, η ελληνική πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» καλεί σε ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Βασικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 13 Απριλίου, στις 21:00. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Νικολούδης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico, "Die Festliche Eier" (Μ. Σιγανίδης - Θ. Ατζακάς - Κ. Θεοδώρου), Κουρσιούμης & Συνεργάτες, Παραδοσιακοί χοροί από Παλαιστίνιους φοιτητές, "Λουδίας", "Cabaret Balkan".

Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη προσπάθεια (τον Αύγουστο του 2008), αποπλέουμε ξανά με προορισμό την Γάζα. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες, μεταφέροντας τούτη τη φορά -κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, ξυλεία κ.λπ.), υλικά που το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα.

Στόχος μας, εφικτός, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.

Από τον πόλεμο του '67 ο ισραηλινός στρατός κρατούσε, με το «δίκαιο» του κατακτητή, το μικρό λιμάνι της Γάζας, το μοναδικό της κατεχόμενης Παλαιστίνης, απομονωμένο από τον έξω κόσμο. Τον Αύγουστο του 2008, 41 χρόνια μετά, 2 ελληνικά ψαροκάικα με 44 επιβαίνοντες από 13 χώρες-ανάμεσά τους και 9 έλληνες- εισέπλευσαν για πρώτη φορά στα θαλάσσια Παλαιστινιακά ύδατα και ελλιμενίστηκαν στην ιχθυόσκαλα της Γάζας. Εμπνευσμένοι από το δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που επί 62 χρόνια, μάχεται αδιάλειπτα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, μια χούφτα απλών ανθρώπων απέδειξε έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να νικήσει το άδικο. Οι αποστολές σκαφών του Free Gaza Movement από τότε συνεχίστηκαν, με το ισραηλινό κράτος να συμπεριφέρεται, μετά την εισβολή του Δεκέμβρη του 2008, σαν κοινός πειρατής της Μεσογείου, διεμβολίζοντας το «Dignity», απειλώντας με βύθιση τον «Αρίωνα» τον Γενάρη και καταλαμβάνοντας με βία το ίδιο πλοίο, τον Ιούνιο του 2009, στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Γάζας.

Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ' ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας। Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ό,τι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν' ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί, να πάψει να υπάρχει.

Read more...

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δεν σταματά τους εποικισμούς το Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ τον πολιτική εποικισμού. Όπως έγινε γνωστό οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν την κατασκευή άλλων 100 εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση των Παλαιστινίων.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπο Ερεκάτ, που δήλωσε για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Όταν λέμε ειρήνη ή εποικισμοί, φαίνεται ότι προτιμά τους εποικισμούς".

Read more...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Προκλήσεις του Ισραήλ και επιθετικές ενέργειες

Σε συναγερμό βρίσκεται οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ, φοβούμενες νέο ξέσπασμα βίας στην πόλη από παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Για αυτό τον λόγο έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.500 αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί, έχοντας ως αποστολή να επιβάλουν την τάξη. Επίσης για τέταρτη ημέρα ισχύει η απαγόρευση της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν από την Παρασκευή 5 Μαρτίου όταν βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 15 αστυνομικοί.
Το αλλαζονικό θράσσος των Ισραηλινών για την οικοδόμηση επιπλέον 1.600 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ήταν αυτό που πυροδότησε όχι μόνο την ένταση τοπικά, αλλά δημιούργησε και τη σοβαρότερη αμερικανοϊσραηλινή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τις προκλήσεις των Ισραηλινών αναμένεται να ξεσπάσουν πολύ έντονες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους. Ακόμη και η Ουασιγκτον αντιδρά έντονα. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης, όπου καταστέλλει βίαια διαδηλώσεις.

Read more...

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

NeverBeforeCampaign

Read more...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη αυτοκινητοπομπή από την Αγγλία κατάφερε να σπασει τον αποκλεισμό της Γάζας

Κατάφερε τελικά χθες να περάσει στην Λωρίδα της Γάζας το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ξεκινήσει από την Αγγλία πριν από ένα μήνα. Η Γάζα ζει εδώ και καιρό σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, αποκλεισμένη από την πλευρά της Αιγύπτου, του Ισραήλ και από θαλάσσης. Μήνες τώρα οι άνθρωποι δίνουν ηρωικά τον αγώνα της επιβίωσης καθώς δεν περνάνε ούτε τρόφιμα, ούτε φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πρόσφατα το Ισραήλ έκοβε και την παροχή νερού. Είναι η πρώτη φορά μετά από μήνες που κατάφερε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, της οποίας οι Αιγύπτιοι δεν επέτρεπαν την είσοδο επί δέκα ημέρες τώρα. Η αυτοκινητοπομπή που ονομάζεται "Viva Palestina" με επικεφαλής τον γνωστό και ακούραστο αγωνιστή George Galloway, κατάφερε να περάσει με δυναμικές ενέργειες και εν μέσω συγκρούσεων, καθώς οι διπλωματικές παρεμβάσεις Αγγλίας και Τουρκίας απέτυχαν. Το πρώτο κύμα εκατό αυτοκινήτων που πέρασε το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από πολύ κόσμο που τις τελευταίες ημέρες συγκρούονταν με πετροπόλεμο με τις Αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις για να τους αφήσουν να περάσουν. Τους υποδέχθηκαν θερμά οι τοπικοί αξιωματούχοι της Χαμάς και μέλη της Τουρκικής ανθρωπιστικής αποστολής που παραμένουν κλεισμένοι μέσα στη Γάζα. Ακολούθησε το δεύτερο κύμα της αυτοκινητοπομπής με πάνω από εκατό οχήματα, με πολλές παλαιστινιακές σημαίες και ζητωκραυγές. Οι άνθρωποι της αποστολής θα παραμείνουν μέχρι αύριο για να μοιράσουν το υλικό που είναι τρόφιμα και φάρμακα.

Read more...