Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αμερικανικό veto υπέρ του Ισραήλ

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ άσκησε χθες "veto" κατά του παλαιστινιακού σχεδίου απόφασης για άμεσο τερματισμό κάθε εποικισμού στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη από το Ισραήλ. Το σχέδιο αυτό που θα σταματούσε τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ, το ενέκριναν σχεδόν 130, κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Το αμερικανικό veto κατάφερε τελικά να παγώσει αυτή την απόφαση.
Επρόκειτο για το πρώτο βέτο επί διακυβέρνησης Ομπάμα σε θέματα που αφορούν στην ισραηλινο–παλαιστινιακή διένεξη. Σαφώς για να προστατέψει την πολιτική εθνοκάθαρσης του Ισραήλ. Στο παρελθόν ήταν πάγια πρακτική της Ουάσιγκτον να "παγώνει" κατ’ αυτό τον τρόπο τη λήψη αποφάσεων τις οποίες δεν επιθυμεί το Ισραήλ.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το veto που άσκησαν οι ΗΠΑ στο Αραβικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδίκαζε τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα, βλάπτει τις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή, καθώς ενθαρρύνει την Ισραηλινή κυβέρνηση να συνεχίσει τους εποικισμούς.