Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Τζίπι Λίβνι: Θα σταματήσουμε αν θέλουμε και όποτε θελήσουμε εμείς!

Σταθερή σύμμαχος της Ουάσινγκτον και παραδοσιακά φιλο-ισραηλινή, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στηρίζει τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής και καθιστώντας ορατή την «απόσταση» από την απερχόμενη γαλλική προεδρία.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, η οποία συναντήθηκε με τον (εβραϊκής καταγωγής) Ν.Σαρκοζί στο Παρίσι, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της χώρας της απορρίπτει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε η Γαλλία, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, η Τζίπι Λίβνι δήλωσε: «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία».
«Το Ισραήλ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει μεγάλο εύρος στη Λωρίδα... και μάλιστα την αυξάνει από μέρα σε μέρα» προσθέτει η Λίβνι.
Η Τζ.Λίβνι δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει σε μια δεδομένη στιγμή τον τερματισμό των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι «όπως πρέπει να είναι».
«Η απόφαση πως η (στρατιωτική επιχείρηση) πέτυχε τους στόχους της θα ληφθεί σύμφωνα με τις καθημερινές εκτιμήσεις μας», δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. «Θα πάρουμε την απόφασή μας τη δεδομένη στιγμή», υπογράμμισε.
Η Τζ.Λίβνι σε κανένα σημείο των δηλώσεών της δεν αναφέρθηκε σε μια ενδεχόμενη εκεχειρία. (Πηγή: ΔΟΛ, ΑΠΕ, Reuters)