Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Στόχος είναι η πλήρης απομόνωση και εξόντωση

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε με σαφήνεια ότι η χώρα της διατηρεί το δικαίωμα να εξαπολύσει επίθεση στις σήραγγες που συνδέουν την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Η Ισραηλινή υπουργός τόνισε ότι μέσω των σηράγγων διακινούνται όπλα προς την Χαμάς.
Η Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 150 σήραγγες της Χαμάς, αλλά υπάρχουν αρκετές ακόμα που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστινίους, προκειμένου να τροφοδοτούνται με όπλα...
Αυτό είναι ένα ψέμα του Ισραήλ που βλέπει να μην μπορεί να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας με τους αποκλεισμούς γιατί τα περίφημα υπόγεια τούνελ χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούνται όχι με όπλα αλλά με τρόφιμα και να μεταφέρονται κρυφά ζώα και φάρμακα στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Τα περισσότερα είναι κλοπιμαία από την Αίγυπτο. Αυτές οι σήραγγες είναι οι μόνοι δίοδοι ζωής και σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που καταφέρνουν να φθάσουν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, εισέρχονται υπογείως. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Γάζα σήμερα ζει, χάρη σ' αυτά τα τούνελ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ολόκληρη ιδιόρρυθμη οικονομία που βασίζεται στις σήραγγες και αυτή θέλει να εξουδετερώσει το Ισραήλ για να μπορέσει να εξοντώσει τον πληθυσμό. Η υπόγεια αυτή οικονομική ζωή βασίζεται σε ένα σύστημα ανταλλαγών και στις κλοπές από την Αίγυπτο.


"Τα τούνελ για το λαό μας σημαίνουν ζωή" δηλώνε πριν την μεγάλη τελευταία εισβολή, στην "Islam Online" ένας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος που ζει στην Αιγυπτιακή πόλη El-Arish στα σύνορα με τη Γάζα. "Όσο το Ισραήλ σφίγγει τη θηλιά γύρω μας όλο και περισσότερο, οι σήραγγες είναι ο μόνος τρόπος να τους βοηθήσουμε με τα βασικά για την επιβίωσή τους." Τα υπόγεια περάσματα είναι ο ορός της ζωής για περίπου 1,5 εκατομμύριο εγκλωβισμένους ανθρώπους. "Στην αρχή τα τούνελ χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουμε κλεμμένα τρόφιμα και τσιγάρα" συνεχίζει ο Ισμαήλ, "αλλά τώρα πλέον μεταφέρουμε τσουβάλια καλαμποκάλευρου, ζάχαρης και άλλων πολύ αναγκαίων τροφίμων". Η πολιορκία του Ισραήλ εξώθησε τον απελπισμένο πληθυσμό στην κατασκευή ακόμη μεγαλύτερων τούνελ. Ειδικά μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές, η πολιορκία αυτή έγινε εξοντωτική. "Τώρα υπάρχουν σήραγγες που αντλούμε μέχρι τη Γάζα καύσιμα, diesel και πετρέλαιο, που μας κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά. Υπάρχουν ακόμη τούνελ που φτάνουν και το 1,5 μέτρο ύψος.
Σε ερωτήσεις για όπλα, ίδιος επέμενε με έμφαση ότι "Δεν κλέβουμε και δεν μεταφέρουμε όπλα από εδώ. Οι περισσότεροι έμποροι - ιδιοκτήτες τούνελ, δεν συνεργάζονται για μεταφορά όπλων γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Το να κλέψεις όπλα και να τα μεταφέρεις μέσα από το Σινά είναι πολύ δύσκολο." Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος... "mission impossible"! "Στενός μου συγγενής έκανε τρία χρόνια στη φυλακή γιατί οι Αιγυπτιακές αρχές τον έπιασαν να εμπορεύεται λάδι μέσα από τούνελ που ξεκίναγε από το σπίτι του". "Είναι πολύ επικίνδυνο γιατί η Αίγυπτος και το Ισραήλ μας κυνηγάνε πολύ... Εγώ κερδίζω 100$ την ημέρα από αυτό το εμπόριο. Ενας μεταφορέας σε τούνελ πληρώνεται σχεδόν 20$ την ώρα από την Αιγυπτιακή πλευρά και 30$ για επιχείρηση μεταφοράς κλοπιμαίων."