Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Κύμα προσφύγων προς την Αίγυπτο

Καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών αμάχων, εκατοντάδες Παλαιστινίων προσπάθησαν να διαφύγουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο τη Δευτέρα πρωί σπάζοντας τα σύνορα μαζικά. Οι τοπικές πηγές ανέφεραν ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι κατόρθωσαν να συντρίψουν τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στη διέλευση συνόρων και πέρασαν έτσι στα γειτονικά εδάφη.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στηρίξει την ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα, και το λιμό των Παλαιστίνιων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, και συνεχίζουν να αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου (που είναι και η μόνη έξοδος της Γάζας εκτός από το Ισραήλ).
Οι αιγυπτιακές αρχές είπαν ότι θα επέτρεπαν σε 20 μόνο τραυματισμένους Παλαιστίνιους να περάσουν στην Αίγυπτο για να τους παρασχεθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο el-Arish. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι αυτή η "γενναιόδωρη προσφορά" αποτελεί προσβολή, καθώς πάνω από 1400 Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πληγωμένοι στα παλαιστινιακά νοσοκομεία και δεν μπορούν να έχουν καμία περίθαλψη λόγω έλλειψης ιατρικού υλικού. Η ισραηλινή πολιορκία έχει αποτρέψει την εισαγωγή φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα για τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας όλα τα νοσοκομεία της Γάζας απροετοίμαστα να περιθάλψουν τους τόσους πολλούς τραυματίες των τελευταίων ημερών. (Η εικόνα είναι από τα σύνορα στη Ράφα, χθες Δευτέρα)

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  30 Δεκεμβρίου 2008 στις 6:14 μ.μ.  

Αυτή είναι η αλληλεγγύη του Αραβικού κόσμου...